Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası

Sigorta Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sigorta poliçesinin tanzimi sırasında tam ve eksiksiz bilgi verilmelidir. Eksik ve ya gerçeğe aykırı bilgilerin tespiti halinde sigorta şirketinin poliçeyi daha ağır şartlarda yapmaya veya iptal etme hakkına sahiptir.

Eksik Sigorta Nedir?

Poliçede yazılı sigorta bedelinin hasarda anında tespit edilen sigorta değerinden düşük olması hali. Bu durumdaki poliçelerde hasar ödemesi sigorta da yazılı bedel ile tespit edilen değer arasındaki oran ne ise ona göre ödeme yapılacaktır.

Aşkın Sigorta Nedir?

Poliçede yazılı olan sigorta bedeli sigorta olunan menfaatin değerini aşar ise sigortanın bu değeri aşan kısmı geçersizdir. Poliçenizi ve ekinde verilen özel şart ile poliçenin teminatlarını kapsadığı genel şartları inceleyiniz ve okuyunuz. Poliçe her iki tarafı da bağlayıcı hükümler ihtiva eder. Bu nedenle poliçe ve ekleri iyice incelenmelidir. Sigorta teminatı, sigorta ücretinin tamamını veya taksitle ödemesi karalaştırılmış ise, ilk taksitin ödenmesiyle başlamaktadır. Poliçenin teslim edilmesi teminatın başladığı anlamına gelmez. Dolayısıyla, sigorta priminin sigorta ettiren tarafından zamanında yatırılması ve makbuzunun saklanması gerekmektedir.

Zeyilname Nedir?

Poliçe sigorta ettiren ile sigortacı arasında yapılmış bir akittir. Bu akit üzerinde yapılması gereken her türlü değişiklik yazılı olarak yapılmalıdır. Sigortacılık dilinde bu yazılı ek sözleşmeye zeyilname denir ve poliçenin ayrılmaz parçası olarak kabul edilir.

Zorunlu bir sigorta olup, yapılan trafik kontrollerinde sigortası olmayan araçlar sigorta yapılana kadar trafikten men edilir, ayrıca para cezası uygulanır. Sigortası olmayan araçların fenni muayeneleri yapılmaz.

Motorlu aracın işletilmesi sırasında üçüncü şahısların bedeni veya maddi zarara uğramasına sebebiyet vermesi halinde, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre aracın işletenine düşen sorumluluğu zorunlu sigorta limitlerine kadar teminat altına alır.

Zorunlu trafik sigortasında verilen teminatlar aşağıdaki gibidir;

  • Kişi başına Ölüm/Daimi sakatlık ve tedavi: Bir hasar durumunda her bir üçüncü kişi için ödenecek olan vefat ve tedavi masraflarını poliçede yazan limitlerle karşılar.
  • Kaza başına Ölüm/Daimi sakatlık ve tedavi: Bir hasar durumunda tüm üçüncü kişilerin vefat ve tedavi masraflarının toplamını poliçede yazan limitlerle karşılar.
  • Araç ve kaza başına maddi hasar: Bir hasar durumunda karşı tarafa verilen maddi zararları poliçede yazan limitlerle karşılar.

Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunan teşebbüslere, gözetim, onarım, bakım, alım-satım, araçta değişiklik yapılması amacı ile bırakılan aracın sebep olacağı zararlar ve yarışlara katılan araçların sebep olacağı zararlar teminat kapsamı dışında olup, motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunanların ve yarış düzenleyenlerin sorumluluklarını sigorta ettirmeleri zorunludur. Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunanların ve yarış düzenleyenlerin teminat ve primleri ile ilgili bilgiler "Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik" içerisinde ayrıca açıklanmıştır.

Kazaya karışan motorlu aracın saptanamaması durumunda kişiye gelen bedeni zararlar, Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yaptırmaksızın trafiğe çıkarılan motorlu aracın kişilere verdiği bedeni zararlar, çalınmış veya gaspedilmiş motorlu aracın kişilere verdiği bedeni zararlar için, kazanın meydana geldiği tarihte geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortasına göre bedeni zararlar için ödenecek tazminat tutarları Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği bünyesinde bulunan Karayolları Trafik Garanti Fonu Hesabı tarafından gerekli belgelerle başvuran hak sahiplerine ödenir.

Trafik Sigortası sadece üçüncü şahıslara verilen zararları karşılamakta olup, kendi aracınızın hasarını ödemez, bunun için kasko sigortası yaptırılması gerekir.

Trafik Sigortası manevi tazminat taleplerini karşılamaz.

Teminat limitleri ve primler Hazine Müsteşarlığınca belirlenip

Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girer

Hizmetlerimiz  

Araç Sİgortaları 2023 - 2024

Araç Sigortaları

Read More

Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Read More

Diğer Sİgortalar 2023 - 2024

Diğer Sigortalar

Read More

Sağlık Sİgortaları 2023 - 2024

Sağlık Sigortaları

Read More

İşyeri Sigortaları 2023 - 2024

İşyeri Sigortaları

Read More

Konut Sigortaları 2023 - 2024

Konut Sigortaları

Read More